dimarts, 8 d’abril del 2008

NAIXEMENT DEL CANTAUTOR JACQUES BREL

Un 8 d'abril de 1929 va nàixer a Schaerbeek, Bèlgica, el cantant, actor i cineasta jacques Romain Georges Brel.

Brel fou un cantant belga francòfon, i les seues cançons són famoses per la poesia i l'honestedat de les seues lletres. Va viure part de la seua vida artística a París i els últims anys a les Illes Marqueses a la Polinesia francesa. Morí a París i està soterrat al costat de Paul Gauguin a les Illes Marqueses.
Començà a composar les seues primeres cançons a partir de 1952, que cantava a les reunions familiars i en molts cabarets de Bruseles. Feia gala en aquestes actuacions de la potència lírica que el caracteritzava, tant en les lletres com en la interpretació, encara que la seua família no l'animava a continuar. El 1953 va marxar a París, on sobrevivia cantant a cabarets, music-halls i fent classes de guitarra, fins que va publicar Quand on n'a que l'amour, el seu primer gran èxit; després d'apareixer a un show amb Maurice Chevalier i Michel Legrand i d'actuar ( a l'any següent) al teatre Olympia va arribar el reconeixement, i les actuacions i les gires eren imparables, arribant a fer més concerts que dies hi ha en un any.

Els temes de les seues cançonssón extremadament variats, explorant l'amor (Je t'aime, Litanies per un retour...), la societat (Les singes, Les bourgeois...) i preocupacions espirituals (Le bon Dieu, Dites, Si c'était vrai, Fernand...). El seu treball no es limita a un estil: era tan bo en les composicions més còmiques (Les bonbons, Le lion, Comment tuer l'amant de sa femme...) com en les dramàtiques (Voir un ami pleuer, Fils de..., Jojo...). Brel tenia una facilitat icreïble per a les metàfores, i les seues lletres amoroses mostren en ocasions certa quantitat d'obscuritat i una amarga ironia. La sagacitat de Brel el convertí en un pintor de la vida quotidiana innovador i creatiu, amb una rara facilitat poètica. El seu ús intel·ligent de les paraules és sorprenent i senzill, utilitzant un vocabulari molt visual i evocador. Per tot el que hem dit se'l considera un mestre en les lletres, encara que la part musical de les seues composicions també són de primera qualitat i no estan limitades a un sol estil.

Va composar les seues lletres quasi exclusivament en francés, tan sols va incloure ocasionalment parts en holandés. Per això és reconegut en els països francòfons com un dels millors compositors en francés de tots els temps.