dimecres, 2 d’abril del 2008

NAIXEMENT DE L'ESCRIPTOR HANS CHRISTIAN ANDERSEN



El poeta, dramaturg i escriptor de contes Hans Christian Andersen va naixer un dia com avui de l'any 1805 a Odense, Dinamarca. Aquest escriptor, qui serà el més conegut escriptor romàntic danés, és més conegut pels seus contes infantils que per la seua poesia, encara que se li publicà abans un poema que qualsevol dels seus contes. Aquest poema, publicat a la revista litarària més prestigiosa del moment, Kjobenhavns Flyvende Post, s'anomena El niño moribundo, que reflexava el to romàntic dels grans poetes de l'època, sobretot els alemanys. En aquesta línia es desenvolupa la seua producció poètica i els epigrames, en què s'anteposa l'exaltació sentimental i patriòtica.


L'escàs èxit de les seues obres teatrals i una insaciable curiositat l'impulsaren a viatjar per diversos països com Alemanya, França, Grècia, Turquia, Suècia, Espanya i el Regne Unit. De fet, fou un gran viatger ("viatjar és viure", solia dir) que reflexà les seues impressions en diferents llibres de viatges (En Suecia, En España). En la seua estada al Regne Unit, va coneixer a Charles Dickens, el poderós realisme del qual fou un dels factors que l'ajudaren a trobar l'equilibri entre realitat i fantasia, estil que tingué la màxima expressió en la llarga sèrie de contes que va escriure. Inspirant-se en tradicions populars i narracions mitològiques tretes de fonts alemanyes i gregues, així com d'experiències particulars, entre 1835 i 1872 escrigué 168 contes protagonitzats per personatges de la vida diaria, herois mitològics, animals i objectes animals. Pel que fa al tema d'inspirar-se en experiències personals, cal saber que Andersen provenia d'una familia molt humil, i que son pare, sabater de professió, va morir quan ell tenia 11 anys. Podem pensar que aquesta dura infantesa li va servir per poder reflectir situacions de xiquets desfavorits en molts dels seus contes, com és el cas de la seua Venedora de mistos.




LA VENEDORA DE MISTOS (FRAGMENT)


Després, es va atrevir encara a encendre la resta de la caixa, perque volia conservar la il·lusió de que veia a la seua àvia, i els mistos escamparen una claritat vivíssima. Mai l'àvia li havia paregut tan gran ni tan bonica. Agafà la xiqueta del braç, i les dues s'elevaren en mig de la llum fins un lloc tan elevat, que allí no feia fred, ni se sentia fam, ni tristesa. Quan arribàel nou dia, seguia sentada la xiqueta entre les dues cases, amb les galtes roges i el somriure als llavis. Morta, morta de fred en la Nit de Nadal. El sol il·luminà aquell tendre esser sentat allí amb les caixes de misots, de les quals una s'havia cremat per complet.


-Ha volgut escalfar-se, pobreta!- va dir algú.




Per poder llegir gran part dels seus contes podeu anar a aquesta pàgina.

1 comentari:

Jesús Ge ha dit...

El IBBY promueve desde 1965 la celebración del Día Internacional del Libro Infantil (2 de abril), para homenajear y conmemorar el día del nacimiento de Hans Christian Andersen. Con tal motivo cada año una sección del IBBY elabora un cartel y un mensaje, y en todas las bibliotecas se realizan actividades relacionadas con la animación lectora en las primeras edades.