dijous, 3 d’abril del 2008

NAIXEMENT DE L'ESCRIPTOR WASHINGTON IRVING



Washington Irving està considerat com un dels més grans escriptors romàntics nordamericans. Va nàixer a Nova york el 3 d'abril de 1783. Una curiositat referent a aquest autor és el seu nom. Els seus pares, un ric comerciant i una anglesa, admiraven profundament el general George Washinton (primer president d'Estats Units), i en honor a ell li van posar el nom al seu fill.

Encara que estudià dret, els seus interessos anaren sempre més encaminats cap a la literatura i el periodisme. Des de ben menut ja desenvolupà una gran passió pels llibres (devorava novel·les com Robinson Crusoe i Les mil i una nits). Pel que fa al periodisme, en 1802 començà a escriure articles en periodics de Nova York, com Les cartes del cavaller Jonathan Oldstyle. En 1809 escrigué una Història de nova York contada per Dietrich Knickerbocker, que es feu tan popular que des d'aleshores els descendents neoyorkins d'antics emigrants holandesos foren coneguts pel nom del seu protagonista, Knickerbocker. Es tracta d'un relat humorístic i satíric que tingué una gran acollida per part del públic i li donà una enorme fama. En canvi el reconeixement que estava obtenint fou ennuvolat per la mort de la seua jove promesa, Matilda Hoffmanm; Irving quedà tan afectat que mai pensà en casar-se i es queda fadrí tota la vida.


En 1815 va anar a viure a Liverpool i allí va fer importants amistats com sir Walter Scott i Thomas Moore, però després de la mort de sa mare va marxar a viure a Europa i allí romangué durant desset anys. Durant la seua estada a Anglaterra va mantenir una relació romàntica amb la també escriptora romàntica i autora de Frankenstein, Mary Shelley.


Va escriure també algún assaig i relats sota el pseudònim de Geoffrey Crayon, publicats en Llibre d'apunts (1820). Dins d'aquest llibre s'inclouen dos dels seus contes més famosos, La llegenda de Sleepy Hollow i Rip Van Winkle. La primera és la llegenda d'un genet sense cap que aterroritza una població amb estranys assassinats on se'ls talla el cap a les víctimes. En el segon relat es conta la història d'algú que dorm durant desenes d'anys.


En 1829 va vindre a Espanya per treballar a l'ambaixada nordamericana a Madrid, primer com a secretari de la delegació nordamericana, i des del 1842 fins el 1845 va ser ambaixador dels Estats Units. Fruit de les seues llargues estades a Espanya va convertir-se en un hispanista expert, potser el primer del seu país. aquests coneixements es demostren en una gran quantitat de llibres com The life and voyages of Christopher Columbus, Chronicle of the conquest of Granada, Voyages of the companions of Columbus i els seus conegudíssims i molt traduïts Contes de l'Alhambra.


Va morir el 28 de novembre de 1859 a Tarryton, a l'estat de Nova york.

Per a llegir alguns de relats d'Irving podeu anar a aquesta pàgina, i per a llegir una traducció en castellà dels Contes de l'Alhambra aneu ací.