dijous, 10 d’abril del 2008

MORT DE L'ESCRIPTOR I PINTOR KAHLIL GIBRAN

El poeta, novel·lista, assagista i pintor Kahlil Gibran va nàixer el 10 de gener de 1883 a Becharré (Líban).
Fou el segon de quatre germans, amb els quals va conviure fins els 11 anys, quan gran part de la família emigra als Estats Units per buscar noves oportunitats per treballar i viure. Abans d'emigrar, va aprendre, entre d'altres, del seu avi matern, els coneixements de l'art i del saber universal que van ser la base per a la litaratura i la pintura. A Estats Units i amb el temps, aprengué i conreà amb devoció l'anglés, llengua en què es feren famoses les seues novel·les; però mai abandonà l'àrab, que va perfeccionar quan va tornar al Líban durant una temporada. Durant aquesta estada va nàixer la idea d'un llibre que es convertiria en la seua obra màxima: El profeta. Les seues novel·les tindran un to crític costumista.
En 1902 trona a Boston i inicia la seua vocació pictòrica (sense per això abandonar l'escriptura), vessant que el faria conegut a tot arreu. Serà en París on exposarà les seues pintures, amb gran èxit i acceptació per part de la crítica.
Publica Las alas rotas el 1912, tot i haver començat a escriure'l el 1906.

L'obra més important que va escriure, El profeta, li va portar molt de temps de creació i perfeccionament, i és finalment el 1923 quan es publica, amb imatges de la seua pròpia autoria. Va ser un èxit total. Existeix una llegenda que diu que va escriure aquest llibre en àrab a l'edat de quinze anys, i que cinc anys després la va traduir a l'anglés; però la data més fiable és la que situa l'obra el 1923.
Després va publicar altres llibres com El loco i El precursor. En eixa època , i portat per mals presentiments, vol tornar a la seua pàtria, però l'empitjorament de la seua salut, que va de mal en pitjor fins la seua mort, li ho impedeixen.
El 1928 publica la seua última obra, Jesús, hijo del hombre, obra que el consagra en la reputació i fama que ja havia obtingut anteriorment.

Va morir a Nova York un dia com avui de l'any 1931. Les seues deixalles van ser transportades per mar fins a Beirut i sepultades en l'església carmelita de Mar Sarkis en Becharré, la seua ciutat natal.


Avui dia, la seua tomba és un lloc de peregrinació.

"Dones tan sols un poc quan dones les teues possessions.
Quan realment dones és quan et dones a tu mateix."

Si voleu llegir part dels seus textos, aneu ací.