divendres, 15 de febrer del 2008

EPPUR SI MUOVE...

Un 15 de febrer de 1564 naix a Pisa un nadó que serà considerat com el pare de l'astronomia, la física i la ciència moderna. A aquest xiquet tan sols se li va ocórrer dir que era la terra qui girava al voltant del sol, i no al contrari, i el Papa Urbà VIII (protector seu, per cert) quasi entrà en colapse. Era Galileo Galilei.
El 21 de febrer de 1632 Galileo va publicar a Florència el seu Dialogo sopra i due massimi sistemi del mondo, on es burla del geocentrisme de Ptolomeu. El diàleg és obertament procopernicà. A partir d'ací el que coneguem: convocat pel sant ofici, interrogat i amenaçat de tortura, Galileo va cedir. Però contrariament al que tots pensavem, mai van eixir de la seua boca les famoses paraules "Tot i això, es mou", amb que ha passat a la història.
Aquest eminent home del Renaixement va mostrar interés per totes les ciències i les arts,i els seus avanços inclouen la millora del telescopi, gran varietat d'observacions astronòmiques i la primera llei del moviment. I és que el pobre home tenia el cap en les estreles; si no, com expliquem que s'atrevira a dur-li la contrària a l'esglèsia?

1 comentari:

Anònim ha dit...

Io non he parlato en contra della ecclesia, io he parlato del futur della humanitat.
Galileo Galilei.