dimecres, 27 de febrer del 2008

NAIXEMENT DE L'ESCRIPTOR NORDAMERICÀ JOHN STEINBECK



El 27 de febrer de 1902 va naixer el que ha estat considerat un dels millors novel·listes del segle XX: John Earnest Steinbeck va naixer a Salinas (California). Va estudiar en la universitat de Stanford, però durant la seua joventut va treballar de bracer i collidor de fruita, i aquesta experriència no degué oblidar-la mai, ja que a la seua obra descriu l'eterna lluita de la gent que depén de la terra per sobreviure. El primer llibre on aborda els temes socials que caracteritla major part de la seua obra és Les praderes del cel (1932), que és una col·lecció de relats on descriu la vida en una comunitat de grangers del sur de California. En un llibre anterior, La copa d'or(1929) narra la vida d'un famós pirata galés del segle XVII: Henry Morgan. A partir de Les praderes del cel la seua obra vindrà marcada pel tema social que ja hem anomenat: A un Déu desconegut (1933), Tortilla flat (1935), Hi hagué una volta una guerra (1936), La força bruta (1937), El raïm de la ira (1939)... aquesta última novel·la potser siga la més coneguda de l'autor i la que li va valdre el premi Pulitzer; és el trist relat d'una familia procedent d'una pobra regió d'Oklahoma que emigra a California durant la depressió dels anys trenta. Aquesta controvertida novel·la, rebuda com un commovedor document de protesta social, s'ha convertit en un clàssic de la literatura nord-americana.

També es va sentir atret pel cinema, ja que va escriure el guió de la pel·lícula Viva Zapata (1952), dirigida per Elia Kazan, qui va dur també a la pantalla la novel·la de Steinbeck A l'est de l'Eden.

Moltes altres novel·les de l'autor serien dignes de ser nomenades ací; no debades van atrogar-li el premi Nobel de literatura l'any 1962.

Al llarg de la seua vida, John Steinbeck va tenir com a símbol Pigasus (de pig, porc en anglés i Pegasus), un porc volador "arrelat a la terra però que aspira a volar".

Aquest autor es convertí en una de les principals figures literàries des de la dècada de 1930; convertí la dignitat dels pobres i dels oprimits en el tema central de la seua obra. Els seus personatges, atrapats en un món injust, són essers humans agradables i heroics, tot i la seua derrota.

Si voleu saber més de l'autor, ací us enllace amb el National Steinbeck Center.