dimecres, 20 de febrer del 2008

PUBLICACIÓ DEL MANIFEST FUTURISTA DE MARINETTI



La història del Futurisme comença el 20 de febrer de 1909 amb la publicació del primer manifest futurista en el periòdic de gran tirada Le Figaro. El seu autor, el poeta italià Filippo Tomaso Marinetti, donà a coneixer els principis del "vers lliure" que havia adoptat als seus escrits.


Marinetti va concebir aquesta nova estètica inspirant-se en la patafísica d'Alfred Jarry (qui havia presentat l'11 de desembre de 1896 una inventiva i notable performance quan inicià l'absurda representació d' Ubu Roi al Théâtre de l'Oeuvre de Lugné-Poë) y Remy Gourmont i en procediments estilístics com que aquest moviment literari no assumiria cap tradició formal ni cultura prèvia. El Futurisme fou anomenat així, precisament, per trencar amb el passat i crear un art nou, d'acord amb la mentalitat moderna i les noves realitats. Per a aquesta tasca es prenien com a model les màquines i les seues virtuts: la força, la rapidesa, la velocitat, l'energia, el moviment i la deshumanització.


La primera velada futurista. A Roma, Milan, Nàpols i Florència els artistes feien campanya a favor d'una intervenció contra Austria. De manera que Marinetti i els seus companys es dirigiren a Trieste, la ciutat fronterera fonamental en el conflicte austroitalià, i representaren la primera velada (serata) futurista d'aquesta ciutat el 12 de gener de 1910 en el Teatre Rosetti. Marinetti protestà furiosament contra el culte a la tradició i a la comercialització de l'art, cantant les lloances del militarisme i la guerra patriòtica. La fama dels futuristes com avalotadors ja estava creada. El consulat austríac entregà al govern italià una queixa oficial, i les següents velades futuristes van estar estretament vigilades per una gran quantitat de policies.


Per llegir el manifest futurista sencer aneu ací. Per tenir més informació sobre el futurisme aquesta pàgina és molt potent.

1 comentari:

ascolti ha dit...

S'ha obidat vosté el comentar que el futurisme és un moviment totalment feixista. Però per el demés, molt bé.