dijous, 14 de febrer del 2008

CONDEMNA A MORT DE L'ESCRIPTOR SALMAN RUSHDIE


L'any 1989 l'integrisme religiós va fer una de les seues. l'ayatolà Ruhollah Jomeiní va fer pública una fatwa, o edicte religiós, on es sentia amb l'autoritat i el poder per condemnar a mort l'escriptor Salman Rushdie (que, parlant de tot un poc, és un escriptor i assagista britànic, i que ha declarat que no creu en l'islam ni en la religió) per considerar que el seu llibre Els versos satànics era "blasfem contra l'islam" (i encara que així fóra...). Molts països islàmics acceptaren com a bona la condemna, i Rushdie va haver de viure molts d'anys amagat sota la protecció britància.

Després de moltes disculpes per part de l'escriptor, el 1998 el govern iraní es comprometé publicament a no recolzar la cerca i mort de Rushdie; però com que una fatwa només pot ser revocada per la persona que l'emeté, i tenint en compte que Jomeiní va morir el mateix any 89, alguns grups fundamentalistes continuen considerant que la fatwa segueix vigent.

Literàriament, l'estil d'aquest escriptor ha estat comparat amb el realisme màgic latinoamericà. S'accepten opinions i comentaris (ací no hi ha cap Jomeiní que ens ho impedisca) sobre si aquesta comparació literària és adequada.