divendres, 29 de febrer del 2008
UNAMUNO HONORIS CAUSA
dijous, 28 de febrer del 2008
ESTRENA DEL DON JUAN DE ZORRILLA
dimecres, 27 de febrer del 2008
NAIXEMENT DE L'ESCRIPTOR NORDAMERICÀ JOHN STEINBECK
dimarts, 26 de febrer del 2008
NAIX EL PARE DEL ROMANTICISME FRANCÉS
"És estranya la lleugeresa amb què els malvats creuen que tot els eixirà bé".
dilluns, 25 de febrer del 2008
Naix el modernista català Santiago Rusiñol
diumenge, 24 de febrer del 2008
NAIXEMENT DE LA POETISA GALLEGA ROSALÍA DE CASTRO
e un galo negro
dissabte, 23 de febrer del 2008
MORT DE L'ESCRIPTOR JOSEP PALAU I FABRE
Sens dubte, Palau i Fabre sorma ja part del bagatge de la cultura catalana. Va ser un lluitador per la llibertat i un gran renovador de la cultura catalana de la postguerra.
divendres, 22 de febrer del 2008
MORT DE L'ESCRIPTOR SALVADOR ESPRIU
Els meus ulls ja no saben
D’un vell color de plata
Davant la mort, que porta
Trist i lliure, camino,
Oh, que cansat estic de la meva
dijous, 21 de febrer del 2008
NAIXEMENT D'UN DON JUAN...
dimecres, 20 de febrer del 2008
PUBLICACIÓ DEL MANIFEST FUTURISTA DE MARINETTI
dimarts, 19 de febrer del 2008
MORT DEL DRAMATURG GEORG BÜCHNER
Aquest home preocupat per la política i la classe treballadora des de molt jove, va escriure obres on es parlava d'aquests temes: La mort de Danton (considerada la seua obra capital) parla sobre la revolució francesa, basant-se en la contraposició ideològica i psicològica de les personalitats de Danton i Robespierre; i el seu drama més conegut, Woyzech, és la primera obra literària en alemany els personatges de la qual eren membres de la classe proletària. Aquest drama, basat en fets reals, fou recontruït a partir de fragments deixats per l'autor, cosa que presenta un gran problema per als filòlegs pel que fa al seu ordre, a més de que es considera inconclusa.
Pel que fa a la importància de Büchner per al teatre contemporani, es pot dir que el dramaturg alemany Carl Zuckmayer digué d'ell que era el gran model per al teatre modern, però el gran elogi és que Büchner fou la prinicpal inspiració per a l'evolució com a dramaturg de l'escriptor que va naixer el mateix dia que aquest blog: Bertold Brecht.
dilluns, 18 de febrer del 2008
LA MORT DEL RENAIXEMENT.
diumenge, 17 de febrer del 2008
MORT DEL POETA HEINRICH HEINE
divendres, 15 de febrer del 2008
EPPUR SI MUOVE...
El 21 de febrer de 1632 Galileo va publicar a Florència el seu Dialogo sopra i due massimi sistemi del mondo, on es burla del geocentrisme de Ptolomeu. El diàleg és obertament procopernicà. A partir d'ací el que coneguem: convocat pel sant ofici, interrogat i amenaçat de tortura, Galileo va cedir. Però contrariament al que tots pensavem, mai van eixir de la seua boca les famoses paraules "Tot i això, es mou", amb que ha passat a la història.
Aquest eminent home del Renaixement va mostrar interés per totes les ciències i les arts,i els seus avanços inclouen la millora del telescopi, gran varietat d'observacions astronòmiques i la primera llei del moviment. I és que el pobre home tenia el cap en les estreles; si no, com expliquem que s'atrevira a dur-li la contrària a l'esglèsia?
dijous, 14 de febrer del 2008
CONDEMNA A MORT DE L'ESCRIPTOR SALMAN RUSHDIE
dimecres, 13 de febrer del 2008
Suïcidi de l'escriptor Mariano José de Larra.
Curiosament, la lectura al seu soterrament d'una elegia patètica, fou el que donà a coneixer a un altre autor: José Zorrilla.
dimarts, 12 de febrer del 2008
MORT DE L'ESCRIPTOR JULIO CORTÁZAR
El dia 12 de febrer de 1984 va morir l'escriptor argentí Julio Cortázar, de leucèmia a París. Jo tenia 3 anys i no ho vaig sentir; no ho recorde, almenys. Ho sent ara. Perquè aquest gegant (metafòricament i literal) que va passar la infantesa a casa, malalt i llegint llibres, hauria de deixar una empremta a totes les vides, com ho feu a la meua. Tothom ha sentit parlar de la seua Rayuela, però les no tan conegudes Historias de Cronopios y de Famas són una autèntica delícia. Reproduiré dos fragments:
"PREAMBULO A LAS INSTRUCCIONES PARA DAR CUERDA AL RELOJ. Piensa en esto: cuando te regalan un reloj te regalan un pequeño infierno florido, una cadena de rosas, un calabozo de aire. No te dan solamente el reloj, que los cumplas muy felices y esperamos que te dure porque es de buena marca, suizo con áncora de rubíes; no te regalan solamente ese menudo picapedrero que te atarás a la muñeca y pasearás contigo. Te regalan - no lo saben, lo terrible es que no lo saben -, te regalan un nuevo pedazo frágil y precario de ti mismo, algo que es tuyo pero no es tu cuerpo que hay que atar a tu cuerpo con su correa como un bracito desesperado colgándose de tu muñeca."
"LEON Y CRONOPIO. Un cronopio que anda por el desierto se encuentra con un león, y tiene lugar el diálogo siguiente: León - Te como. Cronopio (afligidísimo pero con dignidad) - Y bueno. León - Ah, eso no. Nada de mártires conmigo. Echate a llorar, o lucha, una de dos. Así no te puedo comer. Vamos, estoy esperando. ¿No dices nada? El cronopio no dice nada, y el león está perplejo, hasta que le viene una idea. León - Menos mal que tengo una espina en la mano izquierda que me fastidia mucho. Sácamela y te perdonaré. El cronopio le saca la espina y el león se va, gruñendo de mala gana: - Gracias, Androcles."
Aquest últim relat sempre m'ha engisat. Ací podeu escoltar els seus contes i altres coses recitades per ell.
Bona nit, Julio. Et deixe tranquil, escoltant els teus tangos.