L'efemèrid de hui no és realment literària, però en servirà per parlar d'un escriptor: George Orwell.
Yósif Vissariónovich Dzhugashvili, conegut com Yóssif Stalin (Stalin significa "fet de ferro") fou el màxim lider de la Unió Soviètica i del Partit Comunista de la Unió soviètica des de la meitat dels anys 20 fins la seua mort el 5 de març del 1953. Establí un règim dictatorial amb un estricte control sobre la població soviètica. El règim totalitari que instaurà fou conegut amb el nom de "estalinisme".
Però del que hui ens interessa realment no és aquest personatge històric, sinó de l'autor que va prendre com a excusa la revolució rusa que encapçalà Stalin per escriure una de les seues novel·les més importants: La revolta dels animals.
Eric Arthur Blair va nàixer a Motihari (colònia britànica de l'Índia) el 25 de juny de 1903. Va convertir-se en George Orwell el 1933; adopta el pseudònim per no incomodar els seus pares amb la publicació de la novel·la Sin blanca en París y Londres. Es decideix per aquest nom per l'afecte que sempre sentirà per la tradició anglesa: Sant Jordi és el sant patró d'Anglaterra (i George V era el rei aleshores), i el riu Orwell és un dels llocs més emplemàtics per a molts anglesos. A més, tenia un interés: pensà que un cognom que començara per la lletra "o" li donaria una millor posició als seus llibres a les estanteries de les llibreries.
Les seues novel·les més importants són 1984 i La revolta dels animals, i d'aquesta última vull parlar. Aquesta novel·la és una al·legoria satírica de la corrupció dels ideals socialistes de la revolució rusa per Stalin. Orwell va estar a la guerra civil espanyola, a Barcelona (en aquesta època escriu Homenatge a Catalunya) i torna a Anglaterra amb una profund sentiment antiestalinista i anticomunista (i amb una gran simpatia pels anarquistes); aquesta animadversió es reflexa clarament al llibre. Ací es conta la història d'una granja on els animals, dirigits pels porcs, aconsegueixen fer fóra els homes que els explotaven. A partir d'aquest moment són els animals qui dirigeixen la granja i creen un govern propi, sempre sota la direcció dels porcs. Per al nou govern creen unes regles, la primera de la qual és "tot allò que camine sobre dues cames és un enemic". Al principi la granja és fins i tot més pròspera que quan la portaven els homes, però poc a poc, els porcs (autoerigits líders per ser més intel·ligents) comencen a manipulars les regles i adoptant tots els defectes dels homes pels quals començaren la revolta. Al final, la única regla que quedarà és "tots els animals són iguals, però alguns són més iguals que altres. "
En realitat, aquesta novel·la constitueix una anàlisi sezilla però formidable de la corrupció que engendra el poder, a qualsevol nivell. Així, l'obra té una doble profunditat, el que fa possible que el missatge del llibre trascendisca el cas paritcular del règim soviètic (cap a qui el dirigí Orwell en escriure'l) i puga ser captat per xiquets que ni tan sols coneixen la història de la URSS.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada